Când n-ai ce meșteri prin casă și esti umflat de orice fel de cârnățăraie, salate de boeuf, vedre de vin, pulpe de porc în tuci, sute de sarmale, tuici și afumături, te uiți la o plasă de scoici de mare ca la Dumnezeu.

Ș-apoi pentru un prânz nu-i musai să bagi cine știe ce efort, ca să nu-ți ocupi juma’ de zi gătind si jumătatea ailaltă mâncând. Așa că cel mai bine iei și deschizi o sticlă de vin. Alb, sec. Torni un pahar îl mirosi îndelung, pe toate părțile și apoi îl pui deoparte. Glumesc. Cum să dai ispita deoparte. Guști un pahar și pui ceva spaghete la fiert. Cu cât mai subțiri cu cât mai bune. Cel puțin așa le prefer eu.
Scoicile le grijești prima dată. Aci e activitatea a mai a dracu că tre să le iei la mână cu un burete de sărmă și le freci până le scoți mustățile și oarece paraziți pe care-i fac pe cochilii. Asta e. Vrei lux luxu’ costă.

Mai bagi un pahar de vin ca să ai răbdare, dar nu-l bea pe tot că-ți trebe și la scoici.

Pui niscai ulei de măsline într-o tigaie mare, ca asta a mea de tablă și-l lași să se încindă. Separat toci doi căței de usturoi și-i arunci în ulei să-l aromatizezi. După aia azvârli scoicile înăuntru și le acoperi temeinic. Mai mesteci în spaghetti ca să nu se prindă în fiert.
Mai bagă un pahar de sec și adulmecă prin tigăi să vezi ce minunăție-ți iasă. Când începi a se desface scoicile bagi juma de kil de vin peste ele, din ăsta de-al sec peste ele și le tăvălești în baia aia.
Așa-i că miroase demențial?
Pune fața de masă a bună, că așa se cade cu asemenea delicatesă. Ia să vezi.

Să nu te iei cu paharu’ să uiți de scoici!
Când s-au desfăcut le scoți afar’ din tigaie doar pe ele și în zama aia de rămâne pui pastele pe care le fierseși al dente.
Le mai tăvăli preț de juma de pahar după care bagi scoicile peste ele, zeamă de lămâie și pătrunjel la gust.

Eh le pui pe-o farfurie dacă mai apuci dacă nu poți să le iei și așa când cu mâinile, când cu furculița, când cu ce-apuci! Dacă ești singur merge. Dacă ai fi cu muierea tre să mănânci cum trebuie, ca-n filme, cu lingura și furculița. Nu te faci de baulă!

Hai să îmbucați sănătoși! Sărbători cu drag și pace la voi în case!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here