Dragii mei, am făcut încă o serie de cârnați ciprioți.
Eram odată pe plaja din Larnaka și mă abordează un bătrânel pe la vreo 60 de ani, cu o halbă de bere rece, pe care tocmai o pusese din dozator. Intr-o engleză perfectă mă invită să iau loc la el la terasă. Aspectul îngrijit, micuță, vopsită în albastru, după cum e specificul grecesc.
Beau din halbă și schimb cu el câteva cuvinte, eu ca nu îmi place plaja nămoloasă, el că oricum e cam rece apa. Mă întreabă dacă vreau să mănânc ceva și îmi oferă câteva variante de gyros, kleftiko, saganaki, etc.
Îi spun că sunt pasionat de bucătărie, că am bântuit insula în căutare de mâncăruri tradiționale cipriote, că e cam săracă gastronomia lor. Își mângâie barba și zice.
-Hai că îți aduc ceva ce n-ai mâncat în viața ta. Dacă nu-ți place, nici nu-mi plătești.
Sare sprinten printre scaune și dispare nu înainte să mai scoată capul și să îmi transmită:
-Dacă îți mai trebuie bere, să-ți pui!
Dau din cap, mai pun o bere, până se întoarce la fel de sprinten cu un platou pătrat care conținea niște cârnați la grătar suspect de negri, niște haloumi tot pe grătar alături cu ceva dovlecel si roșii griliate.
-Ăștia sunt marca noastră, Loukanis Kipriotis, singurul loc din lume unde îi găsești e numai aici pe insulă.
Am gustat și am înnebunit pe loc. Aroma extraordinară de strugure, boabele moi de coriandru care se spargeau în gură precum caviarul, cu aroma întârziată, dulceața grasă a cărnii… I-am cerut rețeta și mi-a explicat-o pas cu pas. O împărtășesc și cu voi.
Carne de vită și porc, doua părți macră, o parte grasime, coriandru 10 grame la kilul de carne, sare și oregano după gust. Se frământă carnea cu condimentele temeinic apoi se adaugă vin negru, sec. Mult. Vinul trebuie sa fie de calitate, recomandabil din struguri. Neapărat negru, vârtos.
Frămânți până te lasă telescoapele, pui vin cat sa se acopere carnea. si bagi la rece. Ții așa 2-3 zile( ei ziceau ca vreo 8 dar nu cred) si framanti temeinic de doua ori pe zi. Pui vin iar pana se acoperă. La final golesti vinul surplus. Imbraci in maț, răsucesti bucăți mici și pui pentru scurs, la rece. De mâncat se mănâncă în toate schemele posibile, dar eu recomand să uscați o parte și o parte îi puteți băga la congelator, la rece, cum vreți. Uscați sunt fantastici și recomand de asemenea pe grătar, pârpoliți bine cu haloumi sau fără, salate și orice vreți. Musai un păhărel de ceva, pentru voce, lângă.
De atunci fac mereu, ca alternativă a celor de pe piață, care sunt și mai scumpi și plini de chimicale deși nu au savoarea celor făcuți de mine!