Inainte vreme, porcul de Craciun era facut sa tii din el tot anul. Suncile erau facute sunci si gustai din ele pana vara tarziu, la fel si garnitele pline care conservau carnea atat de bine, incat in acea untura carnea devenea moale si se desfacea in suvite delicioase. Cu gandul asta m-am apucat sa fac doua sunci, altfel de sunci.
Am ales doua bucati de sunca de pe coaste de la un porc tanar, fara sorici dar cu insertii sanatoase de carne prin ea si le-am tinut vreo 3-4 zile cu sare grunjoasa dupa care le-am scos si le-am spalat cu vin si le-am lasat vreo doua ore la scurs, timp in care am pregatit un amestec de condimente asa cum am considerat eu potrivit pentru aceasta carne, respectiv boia de ardei dulce (procent in functie de cum iti place), boia de ardei iute, piper boabe zdrobit, usturoi pisat din belsug, cimbru, rozmarin si un pic de busuioc toate amestecate intr-un vas cu un pic de ulei de masline.
Am uns cele doua bucati cate o fata cu acest amestec dupa care le-am legat strans cu sfoara de canepa si le-am invelit in folie alimentara dupa care le-am fiert la foc mic aproximativ vreo 2 ore cu o greutate deasupra. La final am desfacut folia, le-am lasat la scurs o zi dupa care le-am afumat cateva ore cu fum de esenta tare.
A iesit o sunca delicioasa, cu note discrete de condimente si fum numai buna de servit cu o ceapa sparta si un toi de tuica.