Inainte vreme, porcul de Craciun era facut sa tii din el tot anul. Suncile erau facute sunci si gustai din ele pana vara tarziu, la fel si garnitele pline care conservau carnea atat de bine, incat in acea untura carnea devenea moale si se desfacea in suvite delicioase. Cu gandul asta m-am apucat sa fac doua sunci, altfel de sunci.

Am ales doua bucati de sunca de pe coaste de la un porc tanar, fara sorici dar cu insertii sanatoase de carne prin ea si le-am tinut vreo 3-4 zile cu sare grunjoasa dupa care le-am scos si le-am spalat cu vin si le-am lasat vreo doua ore la scurs, timp in care am pregatit un amestec de condimente asa cum am considerat eu potrivit pentru aceasta carne, respectiv boia de ardei dulce (procent in functie de cum iti place), boia de ardei iute, piper boabe zdrobit, usturoi pisat din belsug, cimbru, rozmarin si un pic de busuioc toate amestecate intr-un vas cu un pic de ulei de masline.

Am uns cele doua bucati cate o fata cu acest amestec dupa care le-am legat strans cu sfoara de canepa si le-am invelit in folie alimentara dupa care le-am fiert la foc mic aproximativ vreo 2 ore cu o greutate deasupra. La final am desfacut folia, le-am lasat la scurs o zi dupa care le-am afumat cateva ore cu fum de esenta tare.

A iesit o sunca delicioasa, cu note discrete de condimente si fum numai buna de servit cu o ceapa sparta si un toi de tuica.

Previous articleCRIMĂ la o petrecere de Crăciun. Autorul are doar 19 ani
Next articleIubirea sfâşietoare a lui Emil Cioran
Viorel Trandafir
A debutat în presă în urmă cu aproape 12 ani, în cadrul postului de televiziune Tele U Craiova, unde a fost regizor de emisie. A colaborat cu mai multe televiziuni și publicații din zona Olteniei - regizor de emisie la Vâlcea 1, director executiv la Etalon TV, director executiv VTV, membru fondator si editor al ziarului Actualitatea Drăgășăneană, Vâlcea News și Cronica Vâlcii. În prezent, director al firmei de grafică, design și producție publicitară Gandart Media, editor al Revistei Culturale Draga Sani, al ziarului Cronica Vâlcii și producător de evenimente cultural-artistice. A scris un thriller psihologic în 2014, Alecsander. Îl găsiți și pe blogul culinar Nea Vivi Gospodin care promovează bucătăria autentică tradițională.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here