fbpx

Virtual, Real… Multicultural

Realitatea virtuală nu are crize sanitare, virusuri noi sau vechi (poate mai scapă ceva viruși… dar cu un antivirus bun se rezolvă problema asta), alegeri locale, începuturi stranii de an școlar, incertitudini, temeri sau dureri. Sau, dacă are, e numai ca să ne pregătească pentru a face față mai ușor unor situații reale dificile. Sau pentru a înțelege mai bine obiceiuri, tradiții, preocupări, dorințe și dureri ale unor oameni care vin din alte locuri, țări și culturi, oameni care încearcă să trăiască alături de noi.

Cum putem folosi filmele VR (care se pot realiza mult mai ușor și mai ieftin decât am crede) în educația multiculturală a comunităților mici – în special a celor care se întâlnesc pentru prima dată cu grupuri de migranți – este principala preocupare a partenerilor proiectului ”Virtual Intercultural Reality Active Learning for local communities” (Educație interculturală activă prin realitate virtuală pentru comunitățile locale) finanțat de Uniunea Europeană prin programul Erasmus + componenta KA2 – parteneriate strategice pentru educația adulților – despre care v-am mai povestit pentru că Asociația pentru promovarea și susținerea economiei sociale (APSES) este unul dintre parteneri – alături de coordonatorul italian Nkey, Universita per Stranieri din Perugia – Italia, Higher Incubator Giving Growth andSustainability (HIGGS) – Grecia și Centrum Edukacji i Badań Społecznych (CEBS) Polonia.

Filmele VR create în cele 4 țări alături de alte materiale didactice (exerciții, jocuri, suporturi de curs) au fost testate la sfârșitul lunii septembrie în Atena, de participanții la ultimele activități transnaționale de formare organizate în carul acestui proiect. APSES a fost reprezentat de 3 intre cei mai străluciți traineri colaboratori ai noștri: Ioana Cosma – profesor doctor în literatură comparată, lector la Universitatea din Piteşti, Bianca Staicu – expert HR, consiliere vocațională şidezvoltare personală și actorul și regizorul Alin Holcă – pe care îl cunoașteți cu toții din spectacolele TeatruluiMunicipal Ariel Râmnicu Vâlcea (și nu numai de acolo). 

Li s-a alăturat Marius Ciucă – cel mai bun cursant al nostru, care a participat la trainingurile de management strategic organizate și educație non-formală a adulților organizate de APSES în perioada 2019 – 2020. 

Timp de 5 zile reprezentanții noștri – alături de alți 13 participanți din partea organizațiilor partenere – au schimbat impresii, opinii și experiențe despre integrarea migranţilor – educație multiculturală și însuşirea limbii ţării de adopţie ca vehicul pentru o mai bună şi rapidă integrare, metode de combatere a comportamentelor neadecvate pe tema discriminării rasiale și cum pot fi incluse filmele VR în materiale suport de educație non-formală.

În următoarele luni fiecare partener va teta în comunitățile mici care găzduiesc migranți setul de materiale educaționale create prin proiect iar Asociația pentru promovarea și susținerea economiei sociale va găzdui, la începutul anului viitor, penultima întâlnire de lucru a partenerilor.

Dacă doriți să aflați mai multe despre acest proiect inovator vă invităm să accesați pagina de web https://viral.nkey.it/ și pagina de Facebook https://www.facebook.com/VIRALforLocalCommunities

Get in Touch

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Related Articles

Marele Maestru al Marii Loji Naționale a României a transmis tuturor un mesaj cu ocazia Zilei Naționale a Culturii

Marele Maestru al Marii Loji Naționale a României a transmis tuturor un mesaj cu ocazia Zilei Naționale a Culturii. Redăm aici mesajul integral: "Dragi prieteni, Astăzi...

Vaccinare antigripală GRATUITĂ pentru întreaga populație a României

Campania de vaccinare antigripală anuală gratuită va fi extinsă pentru toți cetățenii, fără prioritizarea impusă de grupele de risc, a anunțat Ministerul Sănătății. Motivul, explicat...

Recomandare: Evitați ieșirile pe timp de ninsoare și ger

Direcția de Sănătate Publică Argeș sfătuiește populația aflată la risc (vârstnici, bolnavi cronici cu afecțiuni cardio-respiratorii, reumatismale, renale, gravide în ultimul trimestru de sarcină,...

Get in Touch

21,381FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Posts