3.4 C
Drăgășani

Ziua de 10 Mai 1866 a marcat începutul dinastiei române prin proclamarea ca domnitor al Principatele Române, a Principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen

spot_img

👑 Ziua de 10 Mai 1866 a marcat începutul dinastiei române prin proclamarea ca domnitor al Principatele Române, a Principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen. La Bucureşti, în faţa Parlamentului, Carol a jurat credinţă legilor ţării, că va păzi religia românilor, integritatea teritoriului lor şi că va domni ca domn constituţional. Este ziua în care tânărul principe îşi declara devotamentul „fără margini faţă de noua mea patrie, şi acel neînvins respect pentru lege, pe care l-am cules în exemplul alor mei. Cetăţean azi, mâine, de va fi nevoie, soldat, eu voi împărtăţi cu dumneavoastră soarta cea mai buna ca şi cea mai rea“. Istoria a arătat că aceste vorbe n-au fost deşarte ci s-au împlinit întocmai.
👑 Tot într-o zi de 10 mai (1877), s-a înregistrat un alt moment de mare mândrie pentru români. După aproape cinci secole de dominaţie otomană, prinţul Carol semna actul prin care România îşi declara independenţa de stat, după ce Mihail Kogălniceanu îl citise, cu o zi înainte, în Parlamentul României. Principele Carol, în calitate de conducător suprem al armatelor româno-ruse, s-a acoperit de glorie la Plevna, Rahova, Griviţa, Smârdan şi Vidin.
👑 La 10 mai 1881 avea loc proclamarea Regatului României iar principele a devenit Regele României, cu numele de Carol I. În cei 48 de ani de domnie ai lui Carol, România a înflorit atât din punct de vedere economic, social, cât şi cultural.
Vizitând Castelul Peleş, am citit textul plăcii de bronz, inscripţionate cu versurile scrise lui Vasile Alecsandri, care sintetizează cel mai bine contribuţia acestui vrednic monarh la desăvârşirea modernizării ţării: „Eu Carol şi al meu popor/ Zidit-am într-un gând şi dor/ În timp de lupte al meu regat/ În timp de pace – al meu palat“.
Ferdinand I, nepotul şi urmaşul său, avea să înfăptuiască unirea provinciilor româneşti într-un singur stat, în urma jertfei armatei române pe fronturile primului război mondial. 👑 Demn urmaş al monarhilor României, Regele Mihai I, a condus destinele ţării într-o perioadă extrem de dificilă. Ca o recunoaştere a contribuţiei României la victoria Naţiunilor Unite, preşedintele american Harry Truman, i-a acordat cea mai înaltă distincţie de război a SUA pe data de 10 Mai 1947.
10 Mai nu era însă doar ziua regelui şi a familiei sale ci şi sărbătoarea României.

📷 Regele Carol I al României – pictură la Schitul Locurele (jud. Gorj)

La mulți ani români, de această zi de sărbătoare națională!

✍️ Prof. dr. Florin EPURE

Hot this week

Primarul Stoica urmărește orașul prin noul sistem de monitorizare instalat chiar in biroul propriu

Începând de astăzi, Primarul Costinel Stoica face un pas...

Sondaj INSCOP: Mircea Geoană, cel mai bine pregătit candidat în opinia românilor

  Cu o lună înainte de primul tur al alegerilor...

Mircea Geoană, candidat independent la Președinția României, în vizită în județul Argeș

Candidatul independent la Președinția României, Mircea Geoană, va efectua...

Vâlcea, gazda celui mai mare parc fotovoltaic privat din sudul României – o inițiativă revoluționară pe fonduri europene

  Într-o perioadă în care tranziția energetică și sustenabilitatea devin...

Subiecte

Mircea Geoană, candidat independent la Președinția României, în vizită în județul Argeș

Candidatul independent la Președinția României, Mircea Geoană, va efectua...
spot_img

Recomandări

Popular Categories

spot_imgspot_img