32.2 C
Drăgășani

Horezu: Tărâmul magiei ceramice și al borangicului tradițional românesc

În inima României, la poalele Munților Căpățânii, se află Horezu, un oraș pitoresc din județul Vâlcea, renumit pentru meșteșugurile sale tradiționale, în special ceramica și borangicul. Horezu nu este doar un loc pe harta țării, ci o destinație care pulsează de istorie și artă, o oază de cultură autentică românească.

Arta Ceramicii de Horezu

Ceramica de Horezu este un simbol al patrimoniului cultural românesc, recunoscută internațional și inclusă în lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității de către UNESCO în 2012. Vizitând Horezu, te vei simți ca într-un muzeu în aer liber, unde fiecare atelier își deschide porțile pentru a dezvălui tainele unui meșteșug practicat de secole.

Atelierele de ceramică sunt adevărate sanctuare ale creativității, unde lutul se transformă sub mâinile dibace ale meșteșugarilor. Procesul de creație este fascinant: de la modelarea lutului la roata olarului, până la uscarea și arderea în cuptoare speciale. Fiecare piesă este apoi decorată manual, folosind motive tradiționale precum cocoșul de Horezu, frunze, flori și spirale. Culorile vibrante – alb, roșu, verde și maro – dau viață acestor creații unice, fiecare piesă fiind o operă de artă.

Borangicul – Firul de mătase al tradiției

Horezu nu este doar despre ceramică. Aici, tradiția prelucrării borangicului (mătasea naturală) este la fel de vie și de importantă. În satele din jurul Horezului, femeile țesătorese continuă să producă borangic folosind metode tradiționale, transmise din generație în generație. Procesul este meticulos și laborios: de la creșterea viermilor de mătase până la filarea și țeserea firelor fine.

Borangicul produs în Horezu este apreciat pentru calitatea și finețea sa, fiind folosit în crearea iilor și a altor articole de îmbrăcăminte tradițională, precum și în diverse obiecte decorative. Fiecare piesă de borangic este o mărturie a răbdării și a măiestriei celor care îl creează.

 

Călătoria la Horezu este o experiență multisenzorială. În timpul vizitei, vei avea ocazia să interacționezi direct cu meșteșugarii, să participi la ateliere interactive și să înveți cum să modelezi lutul sau să țeși borangic. Târgurile și evenimentele locale, cum ar fi Târgul Cocoșul de Hurez, oferă o platformă vibrantă unde meșteșugarii își prezintă creațiile și își împărtășesc pasiunea cu vizitatorii.

Pe lângă meșteșugurile tradiționale, Horezu oferă și atracții naturale și culturale. Mănăstirea Horezu, un monument UNESCO, este o capodoperă a arhitecturii brâncovenești și un loc de reculegere spirituală. De asemenea, peisajele pitorești din jurul orașului sunt ideale pentru drumeții și explorări în natură.

Horezu este mai mult decât o destinație turistică; este un loc unde tradițiile prind viață și unde fiecare vizitator poate deveni parte dintr-o poveste veche de secole. Fie că ești pasionat de artă, istorie sau natură, Horezu te va încânta și îți va oferi o experiență de neuitat. Într-o lume în continuă schimbare, Horezu rămâne un bastion al autenticității și al valorilor tradiționale românești.

Mirela Coman
Mirela Comanhttp://www.mirelacoman.ro
Proiectul meu ”Romania Unica” arată ce are România și nu găsești în altă parte.Este despre trecut, prezent și viitor, aduce bucurie celor care îl urmăresc. Îmi doresc să stârnesc un dialog. Avem o rădăcină istorică mult mai bogată pentru că am păstrat-o, putem să observăm frumusețea supraviețuirii.In acest proiect spun povești despre locuri puțin cunoscute unde trăiesc comunități de sute de ani. Tradițiile sunt păstrate, portul tradițional are culori specifice și ritualurile diferă de la un sat la altul. Am întâlnit în aceste locuri oamenii dedicați și creativi care reinventează și iși asumă lucruri care par riscante pentru ceilalți. Validează trecutul ca o resursă pentru generația de azi și propun proiecte care încep conversații cu cei din jurul lor. Sunt cei care sparg tiparele. Descoperirea unei țări poate deveni o experiență completă, construită în jurul unor simboluri, pe care noi le cunoastem si le iubim. Oameni de afaceri au venit în România, au vizitat locuri puțin umblate și au fost fascinati de gastronomia romaneasca. Am scris despre turismul gastronomic. Mi-am propus să promovez vinurile româneşti inspirate din tradiţii culturale și să aflu cum putem să aşezăm specificul local într-o perspectivă europeană. Scriu despre branduri care au o promovare diferită și oferă experienţe consumatorilor. Vinurile românești inspirate din tradiţii culturale sunt deja branduri care au câștigat premii la concursuri mondiale.Am discutat cu proprietarii cramelor despre vinurile, gastronomia din România și posibilitatea localităților care găzduiesc cramele să devină un brand de loc. Scriu despre cei care construiesc branduri pentru anii care vin, orașe pentru anii care vin. Vizionarii oferă răspunsuri urmărind schimbările din jur. Au umplut mințile celor cu care au lucrat și rezultatele lor au imprimat chiar un nou comportament. Vreau să aflu mai multe despre acești oameni care privesc spre viitor. Să cunosc proiectele lor și cum ne vor schimba stilul de viață. Este începutul unei conversații despre concepte noi, gândirea pe termen lung, fragilitatea lucrurilor, legătura dintre calitatea vietii și noi tipuri de urbanitate.

Get in Touch

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Pe aceeasi tema

Populare