“E momentul să aplicăm meritocraţia, să aducem specialişti, cum ar veni. Lăsaţi pe domnu’ Salam să conducă parangheliile de la Institutul Cultural Român”-Editorial acid Tavi Herța

0
441

Se minunează lumea că se cântă Liviu Guţă, opere complete la ICR Londra. Da’ ce-aţi vrea, mă, să asculte oamenii ăia, Rachmaninov? Io mă mir doar că nu s-a impus un dress code adecvat evenimentului: tricou mulat Gucci, trening Nike pe auriu şi balcenciage. Io aşa făceam în locul la duamna directoare Catinca, să arăt la britanici fineţe şi valoare până la capăt.

Cred că de-abia din punctul ăsta ar trebui să ne revoltăm: cum adică manele fără dans din buric, lovele lipite cu scuipat pe fruntea la interpret şi nişte ceafă marinată la grătar? Incompetenţilor, aţi lăsat pe domnu’ violoncelist Andrei să plece cu buzunarele goale şi cu fruntea dezgolită, după ce cu atâta virtuozitate şi simţire a interpretat bucata aia frumoasă de mai aveau un pic unii invitaţi şi vărsau o lacrămă pe covorul Căminului Cultural dă pă Londra.

Cineva trebuie să răspundă pentru lipsa asta de inspiraţie şi organizare. Aşa nu se mai poate, nu avem cum să ne prezentăm în lume doar cu manea seacă, fără un aperitiv, o măslină, o ceva. Nu alunecă corespunzător pe maţ trilu’ pă sărăcie.

Aşa că, duamna Catinca, demisia! E momentul să aplicăm meritocraţia, să aducem specialişti, cum ar veni. Lăsaţi pe domnu’ Salam să conducă parangheliile de la ICR, suntem sătui de amatori în funcţii publice. Destul e destul, are și răbdarea noastră o limită.

Mă, da’ fraieri suntem să ne imaginăm că tanti asta de conduce ICR Londra a venit aici să promoveze ceva cultură românească. Femeia și-a exprimat clar intențiile pe unde a fost: trai neneacă pe banii proștilor. I-au mai și stricat unii ploile cu apartamentul ăla de 6.500 de lire pe lună, de va fi nevoită să se mute în cocioaba gratuită pusă la dispoziție de ICR.

Păi pentru asta s-a deplasat duamna la Londra, să-i refuze săracii veața pă opulență? Clătinăm oripilați din capete că în loc de Enescu, femeia adoră Guță. A vrut și ea un mărțișor în formă de manea și ați sărit toți ca șacalii. Insensibilă nație mai suntem.

Nu ați înțeles nimic: mă, pe majoritatea ăstora numiți politic prin străinătate sau în România îi doare-n spate de cultură, reprezentarea cu demnitate a țărișoarei, decență, căcaturi d-astea.

Tot ce vor e să producă mulți bani fără muncă. Să pună mâna pe privilegii. Pe cadouri, mese la restaurant, plimbări gratuite. Să li se pupe mâinile și să fie băgați în seamă. Să trateze instituțiile ca pe propriile feude. Să semneze contracte din care să le iasă ceva.

Așa e aproape peste tot. Nulități promovate politic în funcții bine plătite pentru a ne face de râs la nesfârșit. Credeți că-i doare prea tare când îi ia cineva de guler? Aș! Banul să curgă fără număr, privilegiul șmecherit să vină și dujmanul de contribuabil să uite. Pă sistem turbo, cum am stabilit.

Previous article“Săptămâna altfel” ia sfârșit la Drăgășani. De luni, elevii se reîntorc la cursurile normale
Next articleAGENDA CULTURALĂ VÂLCEANĂ Martie 2023
Octavian Herța
Am absolvit două unități de învățământ, Liceul Energetic Râmnicu Vâlcea și Universitatea Lucian Blaga din Sibiu - Facultatea de Administrație Publică, ambele fără nicio legătură cu ceea ce aveam să fac mai târziu. Presă. Am lucrat pentru câteva publicații locale iar vreme de câțiva ani am fost corespondent al Jurnalului Național. Ulterior, am fost purtător de cuvânt pentru o societate de stat, Apavil SA. De câțiva ani, locuiesc în Marea Britanie. În scurt timp, mă voi întoarce în România, mai precis în Râmnicu Vâlcea, unde intenționez să fac ceea ce mi-am dorit mereu: din nou, presă. Scrisul reprezintă tot ceea ce sunt și tot ceea ce voi fi. Fără el, m-aș evapora asemenea unei entități fără consistență. Ăsta sunt eu. Ceva care a devenit cineva prin literă. Luați-mi asta și voi dispărea ca și cum n-aș fi fost vreodată.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here