Ziua Drapelului Național – 26 iunie, a fost proclamată prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998.
🇷🇴 În 1834, când Țările Române au început să se dezvolte din punct de vedere economic, când conștiința națională cerea unitatea și libertatea țării, domnitorul Țării Românești, Alexandru Dimitrie Ghica, a obținut de la Înalta Poartă învoirea „de a pune steag românesc corăbiilor negustorești și oștirii”. Steagul destinat corăbiilor avea două culori (galben și roșu), cel atribuit armatei era compus din trei (roșu, galben și albastru) și un vultur la mijloc. Acesta este socotit drept începutul adoptării tricolorului pe pământ românesc.
🇷🇴 În mărturiile francmasonului Jean Alexandre Vaillant găsim informația că tricolorul ar fi fluturat pentru prima dată în ziua de 29 iulie 1839, pe muntele Pleșuva (zona Comarnic – jud. Prahova) Astfel, arborarea de către Vaillant a tricolorului ca drapel al Principatelor este, poate, cea mai veche atestare documentară a acestui fapt.
🇷🇴 Potrivit unei alte ipoteze tricolorul se impune ca drapel național în 1859, odată cu dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, culorile steagului fiind dispuse însă pe orizontală.
🇷🇴 Primul drapel din 1859, aflat în uz până în 1862, a avut fâșia albastră plasată sus, urmând ca, în a doua parte a domniei lui Cuza, fâșia roșie sa fie dispusă pe partea superioară. După venirea lui Carol I, steagurile vor avea benzile dispuse pe verticală, România aliniindu-se astfel regulilor respectate de steagurile europene.
🇷🇴 Ziua Drapelului Național a fost instituită pentru a marca ziua de 26 iunie 1848, când Guvernul revoluționar a decretat ca Tricolorul – roșu, galben și albastru – să reprezinte steagul național al tuturor românilor.
Simbol sfânt al ființei noastre istorice și politice, Drapelul Național s-a născut în revoluționarul an 1848, acela al ridicării la lupta câștigarea drepturilor fundamentale cetățenești, de libertate, egalitate și fraternitate.
Fruntașii Revoluției – Nicolae Bălcescu, A.G. Golescu, C.A. Rosetti, Ion C. Brătianu, G. Scurti, în frunte cu Mitropolitul Neofit al Ungrovlahiei -, au semnat Decretul nr.1 din 14/26 iunie, al Guvernului provizoriu, în care se arăta: „În numele poporului român. Dreptate și Frăție. Guvernul vremelnic decretă: Steagul național va avea trei colore, albastru, galben și roșu. Deviza română care va fi scrisă atât pe steaguri, cât și pe monumentele și decretele publice, se va compune de aceste doă cuvinte: dreptate, frăție. Dreptatea, această stea strălucitoare care luminează omenirea și o povățuește în calea binelui, voește ca oameni să fie mai întâi slobozi și deopotrivă, și frăția, acest sentiment străbun românesc leagă inimile pentru obștescul folos”.
A doua zi, stindardele tricolore au fost sfintite în cadrul unei Mari Adunări populare, pe “Câmpul Filaretului”, numit de atunci, “Câmpia Libertații”.
La Râmnic, important centru revoluționar, în ziua de 20 iunie 1848, a avut loc o ceremonie la Biserica ,,Toți Sfinţii” pentru ,,sfinţirea stindardului libertăţii naţionale după noua constituţie”, oficiată de arhiereul Nifon Sevastos, la care au participat autorităţile revoluţionare locale şi mulți orășeni.
Ceremonia specială pentru depunerea jurământului, s-a amânat mai bine de o lună, din cauza epidemiei de holeră care bântuia oraşul şi o mare parte din judeţ.
Abia la 29 iulie, s-a putut organiza evenimentul, pe ,,câmpia înconjurată de arbori” din marginea oraşului – locul unde mai târziu se va amenaja primul parc al Râmnicului – ,,Zăvoi”, unde s-a intonat și „un prea frumos cântec”, care nu este altul decât imnul de stat “Deşteaptă-te Române!”.
Astăzi, de Ziua Tricolorului, sper ca “tricolorii” să facă un meci mare! 💙💛❤️
🎉 La mulți ani de Ziua Națională a Drapelului, să ne bucurăm cu toții de această zi!
Prof. dr. Florin Epure,
Director executiv la DJCV
#26 iunie #ZiuaDrapelului #tricolor #valcea #1848