Home Stiri Românii vor trebui să plătească garanții pentru ambalaje de la anul!

Românii vor trebui să plătească garanții pentru ambalaje de la anul!

0

Sticlele reutilizabile de apă, bere şi suc, dar și PET-urile și dozele de aluminiu vor putea fi returnate în magazine de la anul, pentru reciclare. Sistemul garanției ar urma să fie extins.

Practic, de fiecare dată când veți cumpăra, de exemplu, o sticlă de apă sau o doză de bere, veți achita cu 50 de bani mai mult. Suma reprezintă garanția pentru reciclare.

După ce ați golit și ați spălat sticla o veți putea duce înapoi la magazin și veți primi înapoi cei 50 de bani achitați inițial.

Considerat a fi una dintre cele mai eficiente modalități de reducere a deșeurilor din plastic, sistemul de garanție-returnare este tot mai aproape de a fi implementat și pe piața locală din România.

Sistemul va fi obligatoriu pentru toate magazinele din România.

Producătorii de băuturi cer acum o nouă amânare însă. Alice Nichita, Președintele Asociației pentru Băuturi Răcoritoare, a cerut ca proiectul să fie implementat de la 1 Martie și nu 1 ianuarie cum era programat. 

Cum va funcţiona sistemul de garanţie-returnare a ambalajelor

Sistemul de garanţie pentru ambalaje va funcţiona ca în cazul unui banal coş de cumpărături. Adică deblocaţi cu 50 de bani un coş, vă faceţi cumpărăturile şi vă recuperaţi banii după ce duceţi coşul la locul său. Altfel zis, este un fel de chirie pe care o plătiţi pentru folosirea ambalajului în care vă este vândută băutura.

Măsura se va aplica pentru toate ambalajele în care sunt îmbuteliaţi până la 3 litri de lichid. Fie că vorbim de sticlă, plastic sau doze de aluminiu.

Asta înseamnă că magazinul va aplica o scumpire de 50 de bani pentru fiecare astfel de produs cumpărat din magazin. Un bax cu apă plată care are 6 sticle va costa cu 3 lei în plus.

Mergeţi acasă, consumaţi băutura, iar dacă vreţi să vă recuperaţi banii vă veţi întoarce cu toate ambalajele la orice magazin din România. Acesta va fi obligat să vă returneze garanţia pentru fiecare produs în parte.

Atenţie însă, nu trebuie distrus codul de bare de pe fiecare ambalaje. Doar aşa vor putea fi recunoscute de automatele din marile magazine unde veţi introduce ambalajele şi veţi primi contravaloarea lor. În magazinele mici nu vor exista astfel de aparate, ambalajele vor fi preluate de casieri. Tocmai de aceea, Ministrul Mediului anunţă că asta se va întâmpla în limita posibilităţilor, pentru a nu aglomera magazinele mici.

Mircea Fechet, ministrul Mediului: „În magazinele de mici dimensiuni va fi impusă o cantitate limită de predare a deșeurilor pentru a nu perturba activitatea acestor tipuri de magazine. Totodată, e important ca toată lumea să știe că toate magazinele din România vor fi recompensate prin acest sistem cu un tarif de administrare a deșeurilor colectate.”

Hotărârea Ministerului Mediului este în dezbatere publică şi trebuie să intre în vigoare cel târziu pe 1 ianuarie 2021. Există o directivă europeană în acest sens. Măsura este luată şi pentru că România are mari probleme cu colectarea deşeurilor. Ele ajung de prea multe ori în natură.

Ministerul Mediul recunoaşte că România este sufocată de gunoaie. 6 milioane tone de deşeuri ajung anual în gropile de gunoi. Potrivit ministrului Mircea Fechet, ţara noastră reuşeşte să recicleze doar 14 la sută din deşeuri, o cantitate infimă. La solicitarea Uniunii Europene, ar trebui să ajungem la 90% în 3 ani.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version