Home Revista Draga Sani Martiriul Sfântului Ștefan

Martiriul Sfântului Ștefan

0

Sfântul Ștefan (gr. stephanos=coroană), primul diacon și primul martir – prăznuit la 27 decembrie -, s-a arătat un apărător al credinței adevărate cu privire la persoana lui Hristos, mărturisind că El este Fiul lui Dumnezeu, care S-a născut, a murit, a înviat și S-a înalțat la ceruri. Sf. Ștefan a fost acuzat că a adus blasfemie lui Moise și lui Dumnezeu.

Atunci când Caiafa l-a întrebat dacă e adevărat ce se spune despre El, Sf. Ștefan a rostit o lungă cuvântare în care a arătat că Iisus Hristos este Mesia, cel prezis de profeți și că iudeii sunt vinovați pentru uciderea Lui. Furioși, evreii au cerut să fie omorât cu pietre.

După ce L-a văzut pe Domnul Iisus Hristos în chip minunat în slavă, stând de-a dreapta lui Dumnezeu, s-a rugat pentru sine și pentru cei care îl lapidau: “Doamne nu le socoti lor păcatul acesta”.

A fost ucis la Ierusalim, în anul 36 d.Hr., în Valea lui Iosafat, la numai 35 de ani. Pentru că în acea vreme cei care erau uciși cu pietre nu puteau fi înhumați în cavoul familiei, trupul său a fost pus în mormântul unui creștin. Sfintele sale moaște au fost descoperite în anul 415, atunci când preotul Luchian din Kefar-Gamala a avut o întreită viziune.

Pe mormântul său era scris “chiliel” (lb. ebraică: “cununa”), pentru ca într-adevăr el a luat, cel dintâi dintre creștini, cununa muceniciei.Din anul 560 osemintele sale s-ar afla împreună cu osemintele arhidiaconului roman Laurențiu (d. 258) în cripta bisericii „San Lorenzo fuori le Mura” din Roma.La mulți ani, celor care-i poartă numele sfântului!

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version