Ca orice orășel mic de provincie, urbea dintre vii, cum mai este numit orașul nostru, are o mână de oameni care se implică activ îm ceea ce privește viața comunității. Un astfel de om este Costinel Stoica, cunoscut de localnici drept un om muncitor, cu un comportament exemplar și o familie minunată. Originar din zona municipiului, el este inginer la Hidroelectrica, Vâlcea, unde, de mai mulți ani, are sub managementul său mai multe hidrocentrale de pe cursul râului Olt. A intrat recent în atenția publică odată cu debutul pandemiei de Covid 19 când, curajos din fire, s-a alăturat benevol și cu forțe proaspete la activitățile de combatere a infecției din municipiu. Ulterior prin intermediul fundației Alex Tache, acesta a reușit să facă donații considerabile spitalului municipal dar și autorităților ce lucrează în prima linie, câștigând astfel simpatia medicilor, a jandarmilor și pompierilor din Drăgășani.

Astfel, noi cei din redacția ziarului Cronica Vâlcii l-am interpelat online, așa cum pretind regulile, pentru a realiza in exclusivitate un interviu cu domnia sa.

Viorel Trandafir: Ați atras de curând atenția opiniei publice prin mai multe activități umanitare, să le zicem așa. Aici mă refer la acele donații pe care le-ați făcut Spitalului municipal, postului de jandarmi, mă refer de asemenea la campania de donare a declarațiilor pe proprie răspundere pentru vârstnici, montarea de recipiente cu dezinfectant în toate scările de bloc din municipiu și alte acțiuni. Ce vă motivează pe dvs în aceste demersuri?

Costinel Stoica: Nu este întru totul adevărat… Lumea mă cunoaște de destul de multă vreme, atât prin prisma faptului că sunt inginer la Hidroelectrica, unde răspund de o bună parte din hidrocentralele de pe cursul inferior al râului Olt, cât și prin faptul că am foarte mulți prieteni în oraș, cu care am diverse relații profesionale. E adevărat… în ultima perioadă, fără a risca să fiu lipsit de modestie, mi-a crescut un pic popularitatea în special în rândul tinerilor din municipiu care m-au ajutat de fiecare dată să îmi duc la bun sfârșit fiecare proiect în care m-am implicat. N-aș putea vorbi de o motivație anume. Consider că este normal ca în aceste vremuri de pandemie să ne fim solidari, să ne ajutăm unii pe alții. Avem datoria morală de a construi, de a oferi solidaritate și compasiune, de a ridica viitorul copiilor noștri cu propriile mâini.

V.T.: Știu că este din ce în ce mai greu să îi mobilizezi pe tineri în aceste vremuri, cu atât mai mult în actualul context de pandemie. De asemenea foarte mulți dintre tineri nu văd cu ochi buni urbea noastră din diverse motive. Dvs cum reușiți să îi strângeți alături de dvs?

C.S.: Așa este… mulți dintre tineri nu se văd a rămâne în oraș pentru restul vieții, însă acest lucru nu înseamnă că ne confruntăm cu un adevărat exod al tinerilor spre alte orașe mai puternice industrial, sau cu mai multe condiții. Cunosc tineri de succes aici la Drăgășani, care s-au ambiționat să rămână și să facă lucruri deosebite, să exceleze în anumite cariere. Ori, aceste exemple trebuie să le promovăm noi. Tinerii au nevoie de exemple de valori și de principii astfel încât să poată prinde rădăcini aici, la ei acasă.

V.T.: De ce credeți că are nevoie orașul nostru pentru a-i susține pe acești tineri?

C.S. In primul rând cred că are nevoie de un efort colectiv în primă fază, efort care ține foarte mult de gradul de implicare socială al fiecăruia. Dacă stăm nepăsători și așteptăm ca lucrurile să se facă singure, sau dacă așteptam doar să ni se dea nu vom avea niciodată rezultate. În al doilea rând cred ca municipiul Drăgășani are nevoie de o strategie sustenabilă, nu numai pentru tineri ci și pentru întreaga populație. Putem elabora împreună un plan de măsuri viabile pentru întreaga comunitate. Astfel vom avea servicii mai bune, creștere economică mai bună și bineînțeles un viitor pozitiv din acest punct de vedere.

V.T.: Domnule Stoica vă mulțumim că ați acceptat învitația redacției noastre de a ne oferi un interviu. În încheiere aș dori să vă întreb, ce proiecte aveți în vedere în viitorul apropiat.

C.S.:Vă mulțumesc și eu pentru invitație și vă spun că a fost o deosebită plăcere. In ceea ce privește partea a doua a întrebării… ne gândim la o campanie mediatică pentru a promova tinerele talente drăgășănene, de a premia excelența tinerilor în anumite domenii. Acesta este un proiect pe care ne dorim să în susținem cât mai mult timp. Există tineri deosebiți în oraș, cu rezultate deosebite la învățătură sau cu premii multiple în diverse domenii. Aceștia trebuie sprijiniți și noi vom face acest lucru.

Previous articleAtenționare METEO: Cod galben de vijelii în Vâlcea și alte 27 de județe
Next articleCum se incheie situatia scolara in 2020? Ministerul Educatiei a decis!
Avatar
A debutat în presă în urmă cu aproape 12 ani, în cadrul postului de televiziune Tele U Craiova, unde a fost regizor de emisie. A colaborat cu mai multe televiziuni și publicații din zona Olteniei - regizor de emisie la Vâlcea 1, director executiv la Etalon TV, director executiv VTV, membru fondator si editor al ziarului Actualitatea Drăgășăneană, Vâlcea News și Cronica Vâlcii. În prezent, director al firmei de grafică, design și producție publicitară Gandart Media, editor al Revistei Culturale Draga Sani, al ziarului Cronica Vâlcii și producător de evenimente cultural-artistice. A scris un thriller psihologic în 2014, Alecsander. Îl găsiți și pe blogul culinar Nea Vivi Gospodin care promovează bucătăria autentică tradițională.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here