fbpx
Acasă Blogoșeanu Arta de a fi prieten – Oarecum înger

Arta de a fi prieten – Oarecum înger

0

“Dacă vrei să ai un prieten, trebuie mai întâi să fii unul”.

Cel mai simplu e să fii om.
Nu știu dacă ne naștem egali în toate, dar dobândim extrem de ușor, pe parcurs, exact ceea ce nu ne învață părinții noștri: să fim plini de vicii, lipsiți de caracter, profitori, nerecunoscători, falși și așa mai departe.
Răul e simplu de învățat. Fiindcă, pentru a-l face, trebuie doar să nu fii om.

Binele presupune efort. Acela de a te lupta cu tine. De a te ridica din pat în puterea nopții spre a ajuta un prieten. Fără ca acesta să ți-o ceară direct. De a te gândi mai întâi să le fie bine celorlalți și apoi ție. De a renunța la tine. De a trece peste bolile, suferințele, neajunsurile tale.

Binele nu e un comportament. E un moment.
Acela în care ai puterea să spui: nu, nu mă deranjează; nu, eu am mâncat; nu, mie îmi ajunge; nu, mie nu-mi mai trebuie…
Binele e singurul moment în care Divinitatea acceptă să minți. Să minți înseamnă să faci un rău. Dar de câte ori nu a fost minciuna voastră binele celorlalți?
Așadar, uite că răul nu e chiar opusul binelui. Poate fi și prietenul său, pe un drum a cărui destinație finală nu ai dreptul s-o știi. Într-un anume moment. Cel al binelui.
Dar astea țin deja de îngeri. Deci, de Dumnezeu. Prin urmare, de Nevăzut.

Căci unde ați văzut voi prietenie adevărată?
E, poate, singura greșeală pe care o fac părinții noștri: aceea de a ne spune să avem grijă. Fiindcă aici, pe Pământ, nu există prietenie adevărată.

Și nu există.
Nu există prietenie între bine și rău.
Nu există prietenie între albi și negri.
Nu există prietenie între deștepți și proști. Nu există prietenie între bogați și săraci.
Nu există prietenie între români şi alte naționalități.
Nu există prietenie între urâți și frumoși.
Nu există prietenie între bărbați și femei.
Nu există prietenie între bătrâni și tineri.
Nu există prietenie între…
Și au dreptate.

Pentru că nu există prietenie decât între Oameni.

Articolul precedentAlocațiile vor crește de la 1 septembrie!
Articolul următorAutoritățile belgiene “plasează” Vâlcea și alte 23 de județe în “Zona Roșie”!
Alexandru Mogoșeanu
Născut într-o familie de-a dreptul parentală, Alexandru Mogoșeanu, împlinește anul acesta – pentru a patra oară, consecutiv – cincizeci de ani. Pentru cei cu mici probleme la capacitate și, respectiv, treaptă, cincizeci și trei. A fost decizia lui de a-și stabiliza comportamentele la o vârstă despre care spune că a reprezentat (și uite că mai merge) împlinirea totală. Ca orice bărbat, așteaptă ceea ce a mai rămas, adică maturizarea. Căsătorit, posesor de fiu care are nouăsprezece ani și care-i născut în aceeași zi și la aceeași oră cu tatăl (ceea ce denotă zgârcenia mamei în achiziționarea de cadouri), Alexandru, Ducu sau, mai degrabă, Mogo, lucrează din 1990, la radioul public din Craiova, orașul de unde este originar. Avem de-a face, așadar, cu un oltean pur-sânge, cu antecesori în Gorjul lui Brâncuși, dar și în Oltul tomatelor, de unde și stările contradictorii, oscilând între depresia eternului părăsit/îndrăgostit și vivacitatea optimistului care a conștientizat de mult că nu-și poate influența destinul, ci doar devia în sensul dorit. Altfel, Mogo pare să fie un prieten bun. Dar să nu ne grăbim…

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.