Ciorbă multietnică de sezon! Rețeta în descriere.

0
22

Desăvârșirea actului creației stă în emoția transmisă de obiectul acesteiaîn sine, emoția fiind singura pe care nu poți să pui nici un fel de valoare fizică, respectiv neprețuită.
La fel de neprețuită este și ciorba mea olteano-moldovenească inventată prin încrucișarea secvențială a unei rețete pur oltenești cu niște ingrediente moldovenești sadea.
Mi se spune des de către prietenii apropiați că sunt ‘moldoveanul care a cucerit Oltenia de unul singur’, ori pentru că o fi cât de cât adevărat ori pentru că le e teamă ca nu cumva să mai aduc alți moldoveni în zonă, eu fiindu-le mai mult decât suficient.
Spiritul întreprinzător, capacitatea de adaptare și cel mai probabil încăpățânarea cruntă de a schimba totul după placul meu fără a mă schimba pe mine însumi sunt probabil elementele ce duc la reușită.
De exemplu ciorba asta multietnică a fost făcută după o rețeta învățată de la bătrânii zonei, care în vechime foloseau aproape totul de la mielul tăiat, mai ales bureții (mațele) care dau deliciul acestei fiertori. Se spălau mațele și burta mielului foarte bine,se întorceau pe partea cealaltă și se tăiau longitudinal după care se odihneau în oțet câteva ore urmând să fie spălate în mai multe ape și abia apoi prefierte. Între timp se opăreau măruntaiele după care se scoteau, punându-se în aceași zeamă legumele. Până la fierberea acestora din urmă, se tăiau măruntaiele și bureții (mațele prefierte) în fâșii lungi cam de 4-5 cm și se aruncau peste legume la încă o rundă de fiert. Când aproape să fie gata fierte se dregea cu smântână cât mai grasă și se acrea cu oțet după care se presăra niște verdeață. Cam așa ar suna rețeta originală pur Oltenească, rețeta care se gătește de Paște alături de drob și miel la tavă.
Numai că nu am putut stăpâni latura mea de moldovean curios și am ajuns să mă întreb cum o ieși ciorba asta acrită cu borș? Bineînțeles că am trecut la fapte și a ieșit o minunăție extraordinară. Bonus am aruncat în fiertură și câteva fâșii mici de prapure care formează un strat subțire de seu, ca un fel de pansament stomacal. Păi credeți-mă, noi moldovenii nu bem din fire, dar chiar recomand ciorba asta ca fiind un adevărat remediu pentru mahmureală de după nopțile ‘dificile’. Vedeți? Am zis ‘dificile’, dacă eram moldovan curat ziceam ‘după cumetrii’.

Deh, până una altă puneți mâna și faceți fiertura asta acum de Paște, când tăiați mieii, și vă garantez că tot neamul va fi fericit să o guste! Și uite așa va alegeți cu un Paște memorabil. Că de-aia zic mereu, că mâncarea nu e doar hrană, e artă, pasiune, trăire pură.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here