Cum putea să debuteze un weekend pe meleagurile dragasanene fără a găti ceva deosebit, afară, la foc cu lemne ?!

Numai bine că s-a găsit de inaugurat fundația casei unui bun prieten și un asemenea adălmaș n-avea cum să nu se petreacă în semn de cinste. Așadar ocazia s-a ivit iute, oamenii necesari eram, a mai trebuit să luăm un disc cu împrumut (al meu e la crama unui alt prieten și se pregătește pentru ieșirea de duminică), câteva ingrediente și să ne apucăm de treabă.

Circulă pe aici prin zonă tradiționala rețetă de tuci haiducesc, care se poate prepara și la disc, însă cum am mai gătit și altădată această rețetă am optat pentru o schimbare: tocană de pulpă de curcan cu legume și ciuperci sălbatice la disc.

Ne ajută mult și sezonul verdețurilor care e în toi, astfel încât am reușit să adăugăm pe lângă ceapă roșie de apă și ceapă verde, usturoi de asemenea verde, ardei din cei roșii și cărnoși, pastă de tomate fiartă de mine astă-vară la tuciul de cinci vedre și alte verdețuri proaspăt culese de prin grădini, toate învârtite de mine cu măiestrie în discul încins cu foc de lemn de brad. Trebuie să mărturisesc că un aport aparte l-a avut fumul de conifer, care a reușit să se strecoare discret în carnea pârpolită printre legume, lăsând o tușa finală unică întregului preparat.

Așa am mai păcălit o zi oarecare din cele petrecute în arealul drăgășănean, patria vinurilor oltene, unde butoiul nu seacă niciodată la fel cum nici nouă nu ne seacă pofta de chef și voie bună. Vorba prietenului cu adălmașul casei: ‘Doar n-om trăi două vieți!’

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.